Waarom koos Kasper Faber voor Polteq? | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

We spreken met Kasper Faber, die in november 2019 gestart is als nieuwe Polteq collega in de unit Zuid.

Kasper, wat is jouw achtergrond?

“Ik heb geschiedenis gestudeerd, maar halverwege mijn studie, vooral na mijn bestuursjaar bij de studentenroeivereniging, wist ik al dat ik hier niet verder in wilde. In mijn vrije tijd heb ik mezelf toen online via Codeacademy leren programmeren en dat vond ik eigenlijk meteen al erg leuk. Waar het bij programmeren op neerkomt is: het is goed of het is fout. Je hebt natuurlijk wel gradaties, maar simpel gezegd: het werkt, of het werkt niet. En bij geschiedenis is er geen waarheid, er is geen goed of fout… Wat mij bij programmeren zo aansprak is dat ik merkte: als je hier een puntkomma vergeet, dan doet hij het gewoon niet. Hij doet het niet een beetje, hij doet het gewoon níet! Ik hou wel van die duidelijkheid.”

Hoe rolde jij het testvak in?

“Ik ben op een gegeven moment benaderd door YoungCapital Professionals, voor een Java development traineeship. Ik twijfelde of dat wel was wat ik zocht, want ik vond dat toch wel heel veel programmeren en het klonk allemaal wat ‘stoffig’, maar toen hoorde ik dat er ook nog een testing traineeship was en dat sprak me wél aan. Wel bezig zijn met programmeren, maar niet de hele dag. Je bent met veel meer dingen bezig dan alleen maar naar een computerscherm kijken. Dat sprak me heel erg aan en dus koos ik voor het traineeship software tester. En nu ik zo’n drie jaar in het testvak aan het werk ben, zie ik dat ik dat destijds goed heb ingeschat en dat ik de juiste keuze heb gemaakt.”

Waarom spreekt testen jou meer aan dan de development kant?

“Als tester mag je voor mijn gevoel iets kritischer zijn op de businesslogica. Je verplaatsen in een klant en je afvragen wat je als klant met een bepaald stukje software moet doen. Ik vind het leuk om daarover na te denken en om te zorgen dat dat in eerste instantie gelijk goed gaat. Dus niet alleen bouwen volgens requirements en denken dat het wel goed zal zijn als dat wat je hebt gebouwd hieraan voldoet. Ik vind het belangrijk om als tester al bij het vaststellen van de requirements betrokken te worden en te kijken of het wel de juiste specificaties zijn”. Op de vraag of Kasper niet het stukje ‘creatie’ mist dat een developer wel heeft, schudt hij zijn hoofd. “Nee, ik haal er genoeg voldoening uit om als team je testvolwassenheid op orde te krijgen en te weten dat je kwaliteit goed is. Dat vind ik interessanter dan zelf iets bouwen.”

Kasper Faber aan het werk bij Polteq

Kasper Faber

Heb je het gevoel dat je als tester een ‘spin in het web’ bent?

“Ik denk dat je als tester die verantwoordelijkheid automatisch een beetje moet nemen als je ervoor wilt zorgen dat de kwaliteit zo hoog mogelijk is. Want je hebt met heel veel mensen te maken en je krijgt soms het gevoel dat je als tester een soort laatste ‘failsafe’ bent in het proces, een soort sluitpost. ‘Als de tester oké geeft, dan is het goed.’ Dat schept wel een verantwoordelijkheid. Hoe eerder je die ‘sluitpost’ kunt zijn in het proces, hoe effectiever je je software kunt ontwikkelen.”

Wat vind je de grootste uitdaging in jouw werk?

“Mensen ervan overtuigen dat het belangrijk is om te testen,” zegt hij lachend. “En dat de tester en eigenlijk het hele team er vroeg bij betrokken moeten worden. Nog zo’n uitdaging: de business ervan overtuigen dat je als tester ook wel iets afweet van de business: van business-analyse, development, van de klantkant, etc.”

Hoe reageer je als iemand tegen jou zegt: testers kosten alleen maar geld en als er bezuinigd moet worden is dat het eerste wat geschrapt wordt, want developers kunnen zelf ook wel testen?

“Goedkoop is duurkoop, denk ik dan maar. In mijn huidige opdracht hadden ze heel lang geen tester. Desondanks besloten ze toch maar te releasen, wat leidde tot heel slechte reviews van de app. In een maand tijd heb ik nu de hele app moeten testen en dat is natuurlijk super inefficiënt, want dan kom je nog achter heel veel fouten. We hebben toen een heleboel uit de nieuwe release moeten schrappen, omdat het gewoon nog niet solide was. Dus zonder testers lijkt het in eerste instantie misschien of je ontwikkelsnelheid omhoog gaat, want je test zelf, maar als je daardoor steeds fouten moet corrigeren, dan kost dat uiteindelijk veel meer tijd en dus ook meer geld. Als tester is het jouw verantwoordelijkheid om de kwaliteit omhoog te krijgen. We hebben dan misschien even een stapje terug moeten doen qua ontwikkelsnelheid, maar ik merk uiteindelijk dat deze nu alweer veel hoger ligt. We kunnen nu weer gewoon elke twee weken een update releasen, waarvan we weten dat hij goed is. Dit leidt tot meer vertrouwen en tevredenheid bij de klant. De acceptatietesten leveren veel minder fouten op en de klant merkt ook dat er een systematiek in zit: ‘hé, elke twee weken krijgen we iets nieuws’. Ik denk dat dit alles bij elkaar alleen maar veel geld oplevert. En hoe eerder je als tester in het proces betrokken bent, hoe meer geld het gaat schelen.”

Denk je dat iedereen een goede tester kan zijn? Wat zijn de kwaliteiten en eigenschappen die je nodig hebt om een goede tester te zijn?

“Tja…” Kasper denkt even na. “Kritisch zijn. Je moet communicatief vaardig zijn en ook een beetje assertief. Je moet tenslotte wel tegen de projectleider kunnen en durven zeggen: ‘volgens mij kunnen we

nog niet releasen, want het is gewoon nog niet goed.’ En je moet het ook gewoon een beetje leuk vinden om dingen te slopen. Maar dan op een goede manier,” voegt hij er lachend aan toe. “Je moet nieuwsgierig genoeg zijn om te denken: ‘wat gebeurt er als ik dit doe en wat als ik dat doe?’ Als je die kwaliteiten hebt, denk ik dat iedereen kan testen. Testen zelf is niet ingewikkeld, maar je moet je wel aan de methode houden die je hebt afgesproken en daar gestructureerd in zijn.”

Wat zijn aspecten waarin je je verder wilt ontwikkelen?

“Ik zou me nog wat meer richting testautomatisering willen ontwikkelen. Nu ik weer met code bezig ben, merk ik dat ik het minder ‘groot’ en overweldigend vind, dus daar zou ik wel weer wat meer mee aan de slag willen. En ook de testmanagement kant trekt me aan. Ik vind het leuk om naar het hele proces te kijken. Om toegevoegde waarde te leveren in het verbeteren van het proces, om daar adviezen in het geven. Daar zou ik graag nog wat meer senior in willen worden.”

Waarom heb je uiteindelijk gekozen voor Polteq?

“Uiteindelijk komt het neer op gevoel,” zegt Kasper. “Ik voelde me hier gelijk heel erg thuis en dat vind ik erg belangrijk. Maar ik heb ook wel bewust voor Polteq gekozen omdat ik bij een grote organisatie wilde werken, zonder het gevoel te hebben een ‘middel’ te zijn om omzet te maken, om het maar even plat te zeggen. Eerder heb ik bij een kleiner bedrijf gewerkt, omdat ik dacht dat dat beter bij mij paste, maar dat betekende óók dat er daardoor minder opdrachten waren en ik lange tijd op de bank zat.

Bij Polteq heb je de voordelen van een grote organisatie, zoals interessante opdrachten en eigen opleidingen, maar dan wel met het kleinschalige, persoonlijke gevoel. Vanaf het eerste moment heb ik het gevoel dat ik hier op mijn plek zit.”

Toen Kasper zich voorstelde in de maandelijkse digitale nieuwsbrief, schreef hij: “Nadat Bram Bronneberg mij de gezelligheid van Polteq en de gemoedelijkheid van het Brabantse had laten zien, was ik er gauw van overtuigd dat ik deze uitdaging bij Polteq aan moest gaan.”

Wat typeert de unit Zuid van Polteq?

“Dat Brabantse, die gezelligheid, dat spreekt me aan. We hadden laatst een nieuwjaarsborrel en dan komt ook bijna iedereen na zijn werk naar Eindhoven toe. Gezellig een hapje eten met z’n allen, heel laagdrempelig allemaal. Dat zie je ook terug op gebied van saamhorigheid. Als je ergens tegen aan loopt, of vragen hebt, kun je altijd bij elkaar terecht. Niemand voelt zich verheven boven de rest.”

Kasper Faber software tester bij Polteq

 

Kasper Faber van Polteq

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!