Hoe een testconsult resulteerde in dagelijkse verbeteringen | Polteq
Delen Printen E-mail

Van buiten naar binnen: hoe het testconsult van mijn Polteq collega resulteerde in verbeteringen voor mijn dagelijkse testwerk

Bij het ontwikkelen en onderhouden van software zijn er altijd verbeterpunten in het ontwikkelproces en dus ook wat betreft testen. Sommige verbeterpunten kan een scrum team zelf aanpakken, maar er zijn altijd verbeterpunten die de grenzen van het team overschrijden. Aandachtspunten waarvoor een bedrijfsbrede aanpak nodig is. Ook binnen mijn scrum team zagen we aandachtspunten die we niet zelfstandig konden aanpakken, omdat ze bijvoorbeeld voor een gehele afdeling speelden.

Een aantal maanden terug vroeg mijn huidige klant een testconsult aan bij Polteq met de vraag wat er moest gebeuren om de kwaliteit van software te verbeteren. Na het consult van mijn Polteq collega en de adviezen die daaruit voortkwamen, sijpelde de ene verbetering na de andere het team binnen. Ik noem de drie verbeteringen die voor mij en mijn ontwikkelteam de grootste impact hebben:

User Stories

Vóór het testconsult kwamen verzoeken voor verbeteringen, uitbreidingen of reparaties van applicaties via allerlei kanalen en in verschillende vormen het scrum team binnen. E-mails, face-to-face, via de tester, de ontwikkelaar of de analist. Waarom iets moest gebeuren, wat de prioriteit ervan was of wat de context was, was vaak niet duidelijk. Maar na het consult van mijn Polteq collega kwamen er steeds meer User Stories binnen die wél zaken als acceptatiecriteria en prioriteitsstelling bevatten. Op zijn advies volgden de analisten en teamleiders een training waarin zij met elkaar afspraken hoe User Stories eruit moeten zien. Dus waar eerst van alle kanten vage e-mails met verzoeken werden gestuurd, ontvangen we nu User Stories die geschreven zijn aan de hand van een gedefinieerde User Story template.

Release kalender

Waar eerst elk scrum team willekeurig en naar eigen inzicht functionaliteit opleverde in de test-, acceptatie- en productieomgeving is er nu een release kalender waarin staat wanneer de belangrijkste applicaties binnen het landschap voorzien worden van nieuwe functionaliteit. Dit was een van de adviezen van de consultant en gezien de vele integratiepunten en afhankelijkheden een flinke verbetering.

Grotere testcapaciteit

Een van de adviezen van mijn Polteq collega was de testcapaciteit binnen het bedrijf te verhogen. Ik was de enige tester in een scrum team met ongeveer 10 ontwikkelaars. Hierdoor bleef veel testwerk liggen, niet alleen wat betreft uitvoeren, maar ook het maken van scenario’s en het automatiseren van tests. Inmiddels zitten er vier testers in het team. Ook is er een testmanager aangenomen en is tijdelijk een technisch test expert ingehuurd om de testautomatisering voor meerdere scrum teams te stroomlijnen. Nu kunnen nieuwe ontwikkelingen met voldoende mankracht getest worden en is er de tijd om een geautomatiseerde testset op te bouwen en te onderhouden.

Uit deze drie voorbeelden is op te maken dat niet zozeer het testen zelf, maar de voorwaarden voor het testen verbeterd zijn: duidelijke User Stories, afstemming tussen teams die afhankelijk zijn van elkaar en voldoende testcapaciteit. Verbeteringen die moeilijk te bereiken zijn vanuit jezelf of vanuit een scrum team, maar bedrijfsbreed opgepakt en doorgevoerd moet worden. En daar pluk je in het dagelijkse werk weer de vruchten van.

Olivier Mesker, testengineer

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!