Hackaton van het Gilde Automation | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Afgelopen week is de 1ste Polteq hackathon geweest voor onze eigen Polheq-ers :-). Het was georganiseerd vanuit het Gilde Automation dat sinds vorig jaar binnen Polteq bestaat. Doel van het Gilde is binnen Polteq de Automation kennis en kunde te borgen en te verspreiden. Naast dit Gilde hebben we ook nog een Gilde Mobile en Gilde Business Analyse.

De hackathon vond plaats tijdens de 3e Gilde Automation bijeenkomst. Deze keer georganiseerd door Martijn van Es en Wilco Bazen. Het idee achter deze bijeenkomst was om de deelnemers in groepjes van ongeveer 6 Polteqers groot, te laten samenwerken en elk groepje dezelfde opdracht te geven.

De opdracht was om geautomatiseerde tests te maken voor een systeem met een website (frontend) en een achterliggende backend. De automatisering kon worden opgelost door gebruik te maken van Selenium voor de website en REST API’s voor de backend.

Als uitgangspunt voor de hackathon waren er al drie basis testframeworks gemaakt in Java, C# en TypeScript waarmee het mogelijk was om Selenium (inclusief Page Object Model) en API tests te maken. Tevens bevatte deze frameworks ook de mogelijkheid om Behaviour Driven Development (BDD) tests te maken met Cucumber of SpecFlow.

Bij inschrijving hadden de deelnemers al aangegeven met welke taal zij in de hackathon aan de slag wilden gaan. De groepjes waren dus snel gemaakt en aan elk groepje/taal was een “super-automator” gekoppeld. Hasan Aslan voor TypeScript, Jeroen Mengerink voor Java en Erik Haartmans voor C#.

De groepjes en de opdrachten waren nu bekend. Het testobject en de voorbeeldcode waren er ook. Maar wat nu? Als je in groepjes samen gaat werken en methodieken als pair programming toepast, moet je daar ook geschikte tools voor gebruiken. Naast het hebben van de ontwikkelomgeving voor de tests (IntelliJ IDEA, VS Code, Visual Studio, Java SDK en Node.js), waren er ook tools en accounts voor GIT nodig. Hiervoor is van Gitlab en Github gebruik gemaakt als GIT-provider. De voorbeeldcode was beschikbaar via Gitlab en de voorbeeldprojecten waren al na een kleine inspanning van de deelnemers gekloond voor eigen gebruik. Door onderling het werk goed af te stemmen en door branching te gebruiken konden de deelnemers als snel onafhankelijk aan de slag om de opgaven te maken. En indien er vragen waren was er een “super-automator” beschikbaar om antwoorden te geven.

Aan het eind van de hackathon was tijd ingeruimd voor de verschillende teams om hun oplossingen te presenteren aan de rest van de groep. Dan kun je weer zien welke leuke en creatieve oplossingen bedacht zijn. Dit bevatte voor iedereen nuttige informatie en veel leermomenten.

Al met al was het een geslaagde middag/avond voor iedereen en het lijkt me zeker voor herhaling vatbaar!

Erik Haartmans

 

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!