Tips voor een succesvolle start van de gebruikersacceptatietest | Polteq
Delen Printen E-mail

By failing to prepare, you are preparing to fail
– Benjamin Franklin –

Onlangs was het weer zover in ons project. Na maanden van zwoegen door de ontwerpers en ontwikkelaars, en weken testen door de testers brak het moment van de waarheid aan; de gebruikersacceptatietest.

Hoewel het harde werken van het ontwikkelteam er nu op zit, blijft de gebruikersacceptatietest (GAT) altijd een spannend moment:

  • Hoe kijken de gebruikers aan tegen datgene wat ontwikkeld is?
  • Ondersteunt de applicatie de gebruikers tijdens hun dagelijkse werkzaamheden?
  • Is de omgeving stabiel genoeg?
  • Heeft de applicatie voldoende kwaliteit om de specifieke testsituaties van de gebruikers te doorstaan?

We trokken dit keer alles uit de kast om te zorgen voor een fantastische test. Daar zijn we in geslaagd!

We leerden dat wat de test zo goed liet slagen niet de uitvoering maar de voorbereiding was.

De voorbereiding is de sleutel!

Een goede voorbereiding zorgt voor een goede uitgangssituatie en een succesvolle testperiode. Ben je in staat op de eerste dag tijdens het eerste uur te zorgen voor de aanwezigheid van de juiste mensen, een goede structuur en duidelijke verwachtingen, dan kun je de champagne al bijna laten knallen.

Dé tips voor een succesvolle start van de gebruikersacceptatietest?

  • Laat projectmanagement bij de start aanwezig zijn. Testende eindgebruikers voelen dit als waardering voor hun komst en inspanning.
  • Plan de start niet te vroeg in de ochtend en plan een half uur van inloop, meestal komen gebruikers uit alle windstreken.
  • Zorg voor de aanwezigheid van een ontwerper, al is het maar een uur per dag. Een ontwerper helpt je bij de beantwoording van vragen over gemaakte keuzes en kan constateringen op waarde schatten.
  • Begin ’s ochtends met een traktatie bij de koffie. Een GAT is ook een “verkoopmoment” van de applicatie aan de gebruikers. Zorg dus voor een goede stemming.
  • Ga niet zomaar aan het werk maar sta voor de groep met een woord van welkom.
  • Bespreek de dagplanning. Wanneer is er pauze, wanneer staat de lunch gepland, weet iedereen de weg naar het toilet en de koffieautomaat? Inventariseer wie wanneer weg moet.
  • Leg uit wat een GAT inhoudt, waarom de testende gebruikers belangrijk zijn tijdens de GAT en dat in deze fase van het project fouten gevonden kunnen worden. Het is immers nog geen productie.
  • Leg uit wat het onderwerp van de test is. Internet Explorer zelf hoeft niet getest te worden bij de GAT van een web applicatie.
  • Geef structuur aan de testuitvoering maar zorg ook voor ruimte voor eigen creativiteit. Een testontwerp is belangrijk maar een dag volgepland met uit te voeren testgevallen ontneemt de eindgebruiker de kans ook eigen, zelfbedachte tests uit te voeren.
  • Geef ook duidelijk aan wat de vervolgstappen zijn. Er is getest, wellicht zijn er bevindingen gedaan en wat gebeurd er vervolgens met deze bevindingen?

Ondanks de tips is het altijd afwachten wat de reactie is van een eindgebruiker op een nieuwe applicatie maar door een GAT met het acceptatieteam goed voor te bereiden kom je dicht bij dat andere, echte, A-Team:

“I love it when a plan comes together.”

Hannibal Smith, The A-Team

Bjorn van den Brink

Goed voorbereid zijn op de gebruikersacceptatietest? De eendaagse training “Gebruikers Acceptatie Testen” van Polteq  gaat gedetailleerd in op de specifieke aspecten van gestructureerd acceptatietesten. Het geeft een algemene introductie in het testen van informatiesystemen vanuit het perspectief van de gebruiker. De doelstelling van de training is om de deelnemers inzicht te geven in het belang van testen, het testen te plaatsen in relatie tot de systeemontwikkeling van maatwerk en pakketten en om kennis op te doen over de basisstappen van gestructureerd acceptatietesten. Deze training is vooral bedoeld voor gebruikers die de rol van tester vervullen. Daarnaast wordt de training aangeraden aan testers en testcoördinatoren die de gebruikersorganisatie ondersteunen bij het uitvoeren van de Gebruikers Acceptatie Test.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!