Een van de coolste onderdelen van het testvak | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Testverbeterprojecten vind ik een van de coolste onderdelen van het testvak. Polteq heeft sinds de oprichting in 2000 een naam hoog te houden op het gebied van testverbetering. Tot op de dag van vandaag vragen klanten ons hierbij te helpen en regelmatig ben ik daarbij betrokken. Hoe gaat dat in zijn werk en waarom haal ik daar zoveel voldoening uit?

De eerste euforie: het gaat door!

Eerst moeten we de opdracht van de klant nog krijgen natuurlijk. Op basis van de informatie die we hebben, schrijven we een voorstel. Soms is er een onderzoeksvraag, soms een probleem. Maar hoe halen we zo goed mogelijk boven water waar de schoen wringt? Aan de ene kant willen we zoveel mogelijk informatie verzamelen om een goed advies te kunnen geven. Maar aan de andere kant wil de klant de investering en de extra belasting van de organisatie beperkt houden.

Ik vind het leuk om in overleg met de klant helder te beschrijven wat de doelstellingen zijn, wat de scope is, wanneer het allemaal klaar moet zijn en hoe de context eruitziet van de organisatie die het betreft. Vooral de context is erg belangrijk, want die bepaalt in grote mate de aanpak voor het testverbeterproject. Als de klant tevreden is met het voorstel en we de opdracht krijgen, dan geeft dat al een eerste gevoel van euforie!

Binnen een week van een lege mindmap tot een advies

De volgende uitdaging wacht: het zoeken naar de oorzaken van problemen en het herkennen van de mogelijkheden om te verbeteren. Dat gebeurt vaak met documentstudie, observaties en interviews.

Het eerste interview gaat starten en ik zit met een nagenoeg lege mindmap voor mijn neus. Dat is iedere keer een hobbel waar ik overheen moet. Hoe creëer je een begin? Hoe graaf je je in en vind je de route naar de wezenlijke issues die spelen? Als ik iemand spreek die makkelijk vertelt, komt dat vaak wel goed. Een testmanager of iemand anders die goed weet hoe de hazen rennen, levert snel een kapstok voor verder onderzoek. Heb ik eenmaal een begin, dan gaat het vaak snel en wordt het weer leuk! Dan komt de ervaring met testen en testverbetering goed van pas en helpt dat mij om in een week (voor een Agile team) van een lege mindmap tot een advies te komen.

De eindpresentatie kost veel energie, maar geeft dat ook

Centraal in de rapportage staat de eindpresentatie aan de mensen in de organisatie van de klant die het grootste belang hebben bij een bruikbaar advies. Allerlei andere betrokkenen, zoals de geïnterviewden, zijn er ook bij, want zo creëren we alvast draagvlak voor noodzakelijke veranderingen.

Het voorbereiden en het houden van de eindpresentatie kosten veel aandacht en energie, dus als het publiek zich herkent in het beeld dat de presentatie van hun organisatie schetst, is dat wel zo geruststellend! Als tussen de aanwezigen vervolgens een levendige discussie ontbrandt naar aanleiding van de adviezen is dat perfect! Het toont namelijk aan dat men betrokken is, interesse heeft in de voorgestelde adviezen en al gestart is met het vervolg: het in gang zetten van de verbeteringen!

Missie geslaagd…

Kees Blokland

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!