Een carrièreswitch naar de IT? | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Een carrièreswitch naar de IT? – Het IT traineeship Software Tester van Polteq

Stel, je bent pas afgestudeerd als HBO of WO student en je ambieert een carrière in de ICT. Of je bent al even werkzaam en je denkt na over een carrièreswitch naar de IT. Maar wat nu als je geen IT vooropleiding hebt? Vaak kom je dan niet in aanmerking voor een IT traineeship. Bij Polteq wel! Het IT traineeship van Polteq is dé ideale start voor een uitdagende carrière als software tester.

Olivier Mesker over het IT traineeship software tester van Polteq

Olivier Mesker over het IT traIneeship Software Tester van Polteq

We vroegen Olivier Mesker, die in het verleden als trainee software tester bij Polteq startte, hoe hij bij ons terecht is gekomen en wat zijn vooropleiding is.

Olivier, is een ICT opleiding noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan het Traineeship Software Tester van Polteq?

Zeker niet, daar ben ik het bewijs van! Ik heb geschiedenis gestudeerd, dat is zo Alfa als het maar kan zijn. Omdat ik wel affiniteit had met IT, zocht ik ook naar vacatures voor starters in die sector. Ik solliciteerde bij Polteq en na goede gesprekken en het behalen van een test werd ik aangenomen en kon ik deelnemen aan het traineeship Software Tester!

Hoe heb je het traineeship ervaren? In hoeverre sloot je opleiding erbij aan?

Bij het traineeship zaten mensen vanuit zeer verschillende achtergronden, sommigen met een IT-gerelateerde opleiding, maar de meesten niet. Door die verschillen was er een leuke dynamiek en konden we veel van elkaar leren. Ik ervaar bij het leren en uitoefenen van het testvak mijn Alfa-achtergrond niet als een nadeel. Ook ervaren IT’ers moeten continu bijleren en ook voor hen zullen er altijd onontgonnen gebieden zijn. Daarnaast heb ik door een brede opleiding als geschiedenis van elke sector waar ik wordt ingezet wel enige kennis en als iemand met een niet-IT achtergrond is het soms ook makkelijker je te verplaatsen in een gebruiker. Dat is een van de belangrijkste eigenschappen van een tester.

Hoe was het voor jou om de switch te maken naar IT? Zijn er raakvlakken tussen software testen en je achtergrond en opleidingen?

In de twee jaar na mijn studie geschiedenis heb ik gewerkt in het onderwijs, voor een museum en voor een filmfestival. Stiekem kom je dan al met veel verschillende software in aanraking. Maar waar ik bij dat werk af en toe een systeem of database in dook, is dat nu opeens mijn belangrijkste taak geworden: een softwareprogramma van top tot teen uitpluizen en leren kennen tot het vertrouwen erin groot genoeg is om te adviseren dat het in gebruik genomen kan worden.

Kan iedereen software tester worden? Wat voor een persoon moet je zijn om een goede software tester te worden/zijn?

Iedereen met voldoende analytisch denkvermogen en affiniteit met IT kan tester worden, waarbij sociale vaardigheden steeds belangrijker worden. Voor iemand die net als ik begonnen is met geen of weinig ervaring in IT, is het belangrijk niet bang te zijn voor nieuwe dingen en stap voor stap voortdurend bij te leren. Maar ook iemand met veel IT-kennis en ervaring zal altijd moeten doorleren om bij te blijven.

Wat moet je allemaal kennen, kunnen en zijn als software tester? En hoe kom je aan die kennis en vaardigheden?

Tijdens het IT traineeship van Polteq werden onder meer de belangrijkste testontwerptechnieken aangeleerd. Die vormen een belangrijke basis voor het testvak. En daarnaast komen ook allemaal andere facetten van testen aan bod, zoals programmeren, agile/devops, test automatisering en mobile testen. Ik kan me in verschillende richtingen specialiseren, maar van een tester zal altijd gevraagd worden om snel te leren en zich vlot aan te passen. Dat geldt al helemaal voor een tester die gedetacheerd wordt. De kennis en vaardigheden verwerf ik deels door ervaring in de praktijk op te doen en deels door de vele trainingen die ik bij Polteq kan volgen.

Welk beeld had je van Polteq toen je solliciteerde? Klopte dat beeld?

Een warm, integer bedrijf dat investeert in de eigen mensen en goede relaties met klanten onderhoudt. Gelukkig klopt dit beeld nog steeds!

Wat vertel je anderen over je werk? Wat vertel je als men bijvoorbeeld op verjaardagen vraagt wat voor werk je doet?

Ik vertel vooral over mijn huidige opdracht, bij een GGZ instelling in Zuid-Holland Utrecht en West-Brabant. Daar zit ik nu ruim een jaar, na eerst twee jaar bij een logistiek havenbedrijf ingezet te zijn. Beide opdrachten passen zeer goed bij mij. Wat ik leuk vind te vertellen is dat ik verschillende rollen op kan pakken, van het coördineren van tests tot zelf tests automatiseren.

Hoe veelzijdig is het vak van software tester? Welke richtingen kun je allemaal op als je eenmaal software tester bent?

Mijn ervaring is dat het vak zeer veelzijdig is. Ik kan in mijn opdrachten veel verschillende rollen oppakken en daar voel ik me heel prettig bij. Maar ik heb ook collega’s die zich specialiseren in bijvoorbeeld mobile test automation of testmanagement. Software testen heeft raakvlakken met het technische aspect van IT, maar ook met de business kant. Dus in beide richtingen kan je je ontwikkelen en ik vind het leuk aan beide kanten kennis en ervaring op te doen.

Hoe is het om steeds bij verschillende klanten en organisaties te werken?

Ik vind het een fijn idee dat als ik het in mijn huidige opdracht niet meer leuk zou vinden of geen uitdagingen meer zie, ik dat kan aangeven bij Polteq en dat dan naar een oplossing wordt gezocht. Ik heb nu ervaring opgedaan in de logistiek en in de GGZ. Het feit dat ik in deze verschillende werelden heb kunnen rondkijken en dat mijn volgende opdracht misschien weer in een nieuwe sector is, is voor mij het grote voordeel van de detachering.

Wil jij net als Olivier ook software tester worden? Wij organiseren één of twee keer per jaar het IT traineeship Software Tester.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over het IT traineeship Software Tester !

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!