De weg naar een Test Gilde | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Je opdrachtgever wil dat er een Test Gilde komt met als doel om de kwaliteit van het testen te (blijven) verbeteren en de kennisuitwisseling tussen testers onderling te stimuleren. Aan jou de schone taak om dit te initiëren. Dit was de situatie voor mij bij mijn opdrachtgever.

Bij deze opdrachtgever zijn zo’n 13 verschillende teams actief die soms aan dezelfde en soms aan verschillende systemen werken. De teams werken op een Scrum werkwijze of een afgeleide daarvan. Ze weten elkaar onderling redelijk te vinden, maar er zijn geen formele overlegstructuren. Zo is er een situatie ontstaan waarin er verschillende testers en testcoördinatoren in de organisatie rondlopen, die vaak niet eens van elkaars bestaan afweten. Laat staan dat er sprake is van enige samenwerking.

Afijn, even terug naar de opdracht: richt een Test Gilde op om de testers te verenigen. Vol enthousiasme begon ik aan deze uitdaging! Maar hoe pak je dat aan? Allereerst ben ik begonnen om best practices van andere organisaties te bekijken. Zo hebben ze bij Spotify een model ontwikkeld waarbij ze werknemers met dezelfde expertise over de teams (squads) heen weten te organiseren. Ook bij de NS hebben ze een aanpak gevonden om aan ‘Continuous Test Improvement’ te doen. Op een Scrum werkwijze proberen zij continu hun testprocessen te verbeteren. Maar ook dichter bij huis, bij Polteq zelf, proberen we met intervisies onszelf te blijven ontwikkelen en kennis en ervaring uit te wisselen.

Nadat ik, met deze best practices in mijn achterhoofd, nog wat gespard had met diverse Polteq collega’s en collega’s van de opdrachtgever, zijn we van start gegaan. We hebben alle testers bij elkaar geroepen en een kick-off georganiseerd. Het Test Gilde was een feit! Alle testers hebben input geleverd over wat zij denken dat er moet gebeuren om het testen binnen de organisatie op een hoger niveau te krijgen. Wat is voor hen belangrijk om hun werk beter te kunnen doen? Alle input hebben we verzameld en op een backlog gezet.

Vervolgens zijn we op een agile manier als Scrumteam aan de slag gegaan. In sprints en met mijzelf in de rol van Scrummaster, hebben we verschillende zaken van de backlog opgepakt. Aan het eind van een sprint presenteren we in een demo de resultaten aan de opdrachtgever (in de rol van Product Owner) en aan onze collega testers. In de retrospective nemen we onze werkwijze kritisch onder de loep en proberen die steeds te verbeteren waar nodig.

Inmiddels hebben we de eerste vruchten van het Test Gilde kunnen plukken: een aantal quick wins zoals een review van het format voor het testcript, tot grotere uitdagingen zoals het realiseren van een structurele refresh van testomgevingen. Daarnaast zien we ook dat er door de oprichting van het Test Gilde meer contact is tussen de testers onderling en dat er minder sprake is van een ‘eilandjes-cultuur’.

Het Test Gilde zoals het nu draait is nog niet perfect en we proberen onszelf dan ook te blijven ontwikkelen. Desondanks ben ik van mening dat een gilde zeker van meerwaarde kan zijn voor een organisatie en dat het bij kan dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van het testen.

Dus zie jij kansen bij jouw opdrachtgever om ook iets dergelijks op te zetten? Mijn ervaring? Gewoon doen!

Inge van Densen

Dit artikel is een samenvatting van de presentatie die Inge van Densen gaf tijdens de Polteq Conferentie. Benieuwd naar de slides van deze presentatie? Klik hier

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!