De junior is de nieuwe senior | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Max Verstappen werd met 18 jaar en 228 dagen de jongste F1 grandprix winnaar ooit. Waarom? Zijn renstal lag niet wakker van zijn leeftijd of ervaring. Neen, ze keken naar zijn talent, leervermogen en karakter. Bouwden een complementair team rond hem en namen een berekend risico.
Wat zie je in de consultancy wereld? Er wordt gekeken naar dure nietszeggende titels, (niet relevante) ervaring. Een ‘Nobody ever got fired for buying IBM’ mentaliteit.

Op LinkedIn zie je de meest fraaie functieomschrijvingen de ronde doen: medior, senior, coach, coördinator, manager. De ratrace van titels en ervaring. Badges of honour. Hou vooral angstvallig je leeftijd verborgen, en junior is een pejoratief. Beste klant, je kunt natuurlijk altijd zo’n junior profiel als instappertje gebruiken of wat laten meedraaien.

We leven in 2018, we hebben agile omarmd en de waterval achter ons gelaten, maar als het op titels en functies aankomt dan houden we de waterval wél in stand. Tuurlijk, want we zijn allemaal onderaan de ladder begonnen en hé, het is niet meer dan eerlijk dat iedereen eerst zijn kilometers maakt.

Schrap al die titels. Je bent tester. Punt.
Het moet anders; Verkoop geen junior / medior / senior profielen. Verkoop talent om het probleem van de klant op te lossen. Verkoop mensen die complementair zijn, elkaar aanvullen. Leid je klant daarin op als het moet. Durf als ‘senior’ de jongere gasten de belangrijkste projecten en testen toe te vertrouwen. Waarom? Omdat je weet dat hij of zij daar meer talent voor heeft. Hij of zij gaat dat beter doen. Wees geen schoonmoeder, als ze iets willen weten komen ze het wel vragen.

Als ik een F1 team had en je had me twee jaar geleden een snotneus van 17 verkocht dan zou ik ook mijn bedenkingen hebben gehad. Te jong, te onervaren, teveel risico, mag nog niet eens op de openbare weg rijden.
Max Verstappen heeft de kans gehad en een complementair team rond hem gekregen. En is nu onbetaalbaar. Wie geen risico’s durft nemen – of je nu een consultancy firma of een klant bent – is gedoemd om achter het net te vissen wat de talenten betreft die je écht vooruit helpen.

De beste lessen zijn degene die je eigenlijk al kent. Simpel en evident.
Je wist het eigenlijk zelf al, maar iemand moest het je gewoon even zeggen.  Wel, laat mij dat voor je doen. Het huidige carrièremodel klopt niet meer, gooi het in de vuilbak.
Inflatie maakt ons sluipend armer. De inflatie aan ’titels’ doet dat ook. Talent gaat niet in een rij staan. Talent haalt in zoals Max Verstappen. Het is tijd om het junior – senior model te herbekijken. Tijdloze Persol PO0714 op de neus, de blik frisser dan ooit.

Maar maak je geen illusie. Ik weet als geen ander dat het ongemakkelijke waarheden zijn.
Tuurlijk steekt het als onze ‘junior’ collega Dave bij onze klant Heraeus Electro-Nite stevig uitpakt. De leading ladies Wendy en Valerie van het R&D departement in vervoering brengende met zijn testvirtuositeit. Testen kan van een ontroerende schoonheid zijn. Bewonder, bestudeer, leer en verbeter, prent ik mezelf in.

Mijn mening:

  1. Het klassieke carrièreplan van ‘hoger verder sneller’ heeft zijn beste tijd gehad. Demotie wordt de nieuwe promotie. Je moet ook het laddertje af kunnen als je dat wil. We zullen allemaal langer moeten werken en het is toch de bedoeling dat we de finish halen en het liefst zo aangenaam mogelijk.
  2. Er is een overaanbod aan titels. Junior – Senior: schrappen die titels. Titels betekenen enkel iets als ze beschermd zijn.
  3. Iedereen heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Wat voor klant X een senior is, is voor klant Y een junior en omgekeerd.
  4. Omring je met mensen waarmee je compatibel bent. Mensen met wie je het aangenaam werken vindt.
  5. Talent gaat niet in de wachtrij staan. Kijk naar Max Verstappen.
  6. Kijk nu ook weer niet te lang naar Max Verstappen, want de kans dat u de Max Verstappen van de testwereld bent is klein. Opnieuw een ongemakkelijke waarheid.
  7. Talent is allemaal goed en wel, maar vergeet de juiste attitude niet.

Gerry Meyen

Dit artikel is een samenvatting van de presentatie die Gerry Meyen, Dave Anthonissen, Sören Veestraeten en Niels Fiten gaven op de Polteq Conferentie op 7 juni 2018.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!