Traineeship software tester | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Erik Runhaar, manager Opleidingen, over het traineeship software tester van Polteq

Erik Runhaar vertelt hoe hij ruim 18 jaar geleden bij Polteq begon. “Ik was in het begin voornamelijk actief bij klanten, in verschillende rollen en zo rond 2011 ben ik me gaan specialiseren als trainer. Ik voer nog steeds wel opdrachten uit “in het veld”, maar mijn passie ligt echt bij het lesgeven en coachen.”

Erik Runhaar vertelt over de totstandkoming en de inhoud van het traineeship software tester van Polteq.

Erik Runhaar, manager Opleidingen bij Polteq.

Het Traineeship Software Tester van Polteq is eigenlijk op een bijzondere manier tot stand gekomen, vertelt Erik glimlachend. “Het was 2005 en de tijden waren heel anders dan nu. Martin Pol, oprichter van Polteq en een maatschappelijk geëngageerd persoon, ergerde zich aan het feit dat er zo veel hbo’ers werkloos waren en dat het voor het UWV erg moeilijk was om deze mensen aan het werk te krijgen. Martin vond dit enorm zonde en bedacht dat het toch mogelijk zou moeten zijn om werkloze hbo’ers om te scholen tot software testers. We zijn toen in gesprek gegaan met het UWV en zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Zo makkelijk als ik het nu zeg, ging het natuurlijk niet, maar uiteindelijk is hieruit het eerste traineeship software tester ontstaan.”

Het eerste “klasje”

In januari 2005 startte dus het eerste traineeship software tester. Waaruit bestond dit traineeship? “We noemden het destijds nog “Masterclass” en deze opleiding was veel korter en veel minder uitgebreid dan het nu is. Veel nadruk op testtechnieken, ISTQB en een klein stukje risicoanalyse, dat was het eigenlijk wel. Testautomatisering was toen nog niet aan de orde. En na drie weken gingen ze “het veld in” Van dat eerste “klasje” zijn er trouwens nog steeds een aantal mensen werkzaam bij Polteq.”

De opleiding tot junior software tester is in de loop der tijd behoorlijk veranderd en aangepast aan de steeds veranderende eisen die aan een software tester worden gesteld. Van een “Masterclass” die slechts drie weken duurde, tot een uitgebreid traineeship van bijna twee maanden, gevolgd door een praktijkstage bij een van de klanten of relaties van Polteq. Erik: “Vroeger was het min of meer: beheers je de testtechnieken dan kun je meezingen, maar dat is al lang niet meer zo. De interne opleiding tot junior software tester is in de loop der jaren uitgebreid met zaken als risicoanalyse, testautomatisering, Selenium, soft skills, mobile app testen, API testen, een stukje BDD, etc. We hebben er een soort trapsgewijze opleiding van gemaakt, ook meer hands-on! We beginnen met de basis waarin we de trainees kennis laten maken met alle aspecten van testen. Van outsourcing tot automatisering en alles wat er tussenin zit. Van Agile tot Waterval… het V-model… alles wat de trainees straks in de praktijk tegen gaan komen, komt ter sprake.”

Twee certificaten

Tijdens de interne opleiding gaan de trainees op voor het examen van zowel ISTQB Foundation, ISTQB Agile Tester Extension en ISTQB Mobile Application Testing, zodat ze aan het einde van de opleiding al over drie internationaal erkende certificaten beschikken. Nadat de trainees dit basisgedeelte achter de rug hebben, volgen er nog een aantal interactieve. onderdelen. “Bij Polteq gaan we uit van het principe ‘leren door doen’, vertelt Erik enthousiast. “We hebben o.a. een Jira case ontwikkeld, waarbij de trainees samen een vakantiepark gaan bouwen en ondertussen leren hoe ze bevindingen in Jira moeten rapporteren en hoe ze deze tool kunnen gebruiken om goed samen te werken. De interne opleiding wordt ten slotte afgesloten met een  SCRUM game, waarin de trainees alles wat ze geleerd hebben in een praktijkachtige setting gaan toepassen.”

Na de interne opleiding gaan de trainees praktijkervaring opdoen bij een van de klanten of relaties van Polteq. “De trainees worden natuurlijk niet zomaar in het diepe gegooid. Er wordt goed gekeken of een trainee past bij de opdracht en in de omgeving van de klant en meestal zitten daar al andere Polteqers in opdracht die hem of haar kunnen begeleiden. “Er is altijd een vangnet,” legt Erik uit. “We krijgen veel positieve reacties van de opdrachtgevers en ik denk dat dat toch wel een graadmeter is. We kunnen wel stellen dat dit traineeship een succes is. Het klinkt misschien een beetje raar om dat van je zelf te zeggen, maar ik denk dat wij met ons traineeship de beste opleiding hebben voor iemand die software tester wil worden.  Onze trainees krijgen een complete gereedschapskist met tools mee, waarvan ze na de opleiding precies weten hoe die te gebruiken.”

Welke reacties krijgt Polteq vanuit de markt? Daar hoeft Erik niet lang over na te denken. “Klanten bij wie onze trainees na de opleiding ervaring gaan opdoen, vragen na afloop geregeld om ‘nieuwe’ trainees. Ook komt het steeds vaker voor dat onze klanten hun eigen medewerkers aanmelden voor het traineeship. We hebben geregeld in ons traineeship twee of meer medewerkers van onze klanten of relaties zitten. Die krijgen dan net als onze eigen trainees bijna twee maanden lang een stoomcursus testen.”

Het groepsproces

Naast het inhoudelijke deel van het traineeship is er nog een aspect dat Erik erg leuk vindt en dat is het groepsproces. “Samen leren, samen studeren voor de toetsen en in veel gevallen ook samen verblijven in een huisje in de buurt van Amersfoort. Dat zorgt op de een of andere manier voor een soort familiegevoel, een gevoel van saamhorigheid. De opleiding wordt door bijna alle trainees als intensief, maar ook als heel gezellig ervaren. Dit traineeship schept een band die ook lang nadat de trainees zijn ‘uitgevlogen’ in stand blijft. Op de Polteq feesten en bijeenkomsten zoeken de oud-trainees elkaar altijd weer op.”

Erik Runhaar vertelt over het traineeship software tester van Polteq

 

Voor wie is het traineeship bedoeld? Moeten de kandidaten over speciale kennis beschikken of een specifieke vooropleiding hebben? “Nee,” zegt Erik. “Onderwijzers, psychologen, voedingsdeskundigen, iemand die onderzoek heeft gedaan naar het voortbestaan van de banaan… we hebben eigenlijk alles wel voorbij zien komen.  Trainees die communicatiewetenschappen hebben gestudeerd, ook die zitten erbij. Heel handig, want 60% van testen bestaat uit communiceren, dus die hebben meteen een goede basis. Maar zonder gekheid; we stellen natuurlijk wel bepaalde eisen. Logisch kunnen denken, is zo’n eis. En minimaal een afgeronde hbo opleiding.”

Het leukst vindt Erik het lesgeven aan trainees die nog helemaal niets van testen weten. “Op de eerste dag zeg ik tegen ze: wat jullie nu van mij te horen krijgen vandaag, daar onthoud je niets van. En over zeven weken denk je: hoe kon het zo zijn dat ik daar toen niets van begreep? En dat wordt ook inderdaad beaamd door de trainees. Ze leren zo ontzettend veel in deze weken! Onze trainees gaan er volkomen ‘open’ in en komen er als professionals uit.”

Een productieve bijdrage leveren

“Een van de trainees uit ons laatste traineeship schreef in ons personeelsblad over haar eerste opdracht: ‘wat me vooral opvalt, is dat ik mee kan draaien met de rest van het team. Ik snap waar ze het over hebben, sterker nog; ik kan zelfs deelnemen aan de gesprekken en af en toe iets toevoegen waar het team nog niet eerder aan gedacht had. Kortom, ik kan met mijn opleiding vanuit het traineeship direct een productieve bijdrage leveren’. Dat is toch mooi om te horen? Een mooier compliment kun je als trainer niet krijgen!”

Wil jij ook deelnemen aan het traineeship software tester van Polteq en zo een mooie carrière in de ICT beginnen? Kijk snel wanneer ons volgende traineeship start!

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!