Context Driven Testen: Hoe bedenk je een goede test? | Polteq
Delen Printen E-mail

Training Context Driven Testen: leer je creativiteit en intuïtie te gebruiken

In de tijd van agile, CI/CD en DevOps is er een toenemend belang van (test)automatisering. Hierbij gaat men vaak voorbij aan het feit dat de letterlijke vertaling van testautomatisering is: het geautomatiseerd uitvoeren van tests. Maar, om een test geautomatiseerd te kunnen uitvoeren, moet je wel eerst een test hebben! Liefst een waardevolle en effectieve test, want je gaat er namelijk tijd in steken om hem te automatiseren, te beheren en je wilt bij voorkeur blind op de uitkomst van de geautomatiseerde test kunnen vertrouwen.

Van risicogebaseerd naar risicogedreven

Voor het automatiseren van tests is kennis en kunde vereist. Deze kennis en kunde helpt je echter niet bij het bedenken van tests, daarvoor zijn andere vaardigheden van belang.

Misschien denk je; “maar een test bedenken is toch heel eenvoudig! Zet simpelweg het woord “check” voor elke requirement (of acceptatiecriterium in je User Story) en voilà, je hebt een test. Op zich geen speld tussen te krijgen, dit heet requirement based testen en bestaat al heel lang. Echter bij requirement based testen moet je wel bedenken dat de tests zo goed zijn als de requirements. En een requirement gemist is een test gemist, mogelijk zelfs een bug gemist. Nu het belang van het hebben van volledige requirements in agile is verminderd, is de bruikbaarheid van deze testaanpak voor het bedenken van testgevallen ook verminderd. Er ontstaat behoefte aan een strategie die aansluit op het doel van de iteratie en/of de release.

Hetzelfde geldt voor risicogebaseerd testen, een andere, traditionele testaanpak. Het is in een snel veranderend product met een beperkte set aan requirements lastig om alle risico’s van te voren te benoemen. Wel is het belangrijk om bij het testen van de iteratie of release alert te zijn op risico’s die de waarde van het product verminderen. De risicogebaseerde teststrategie moet dus veranderen naar een risicogedreven strategie.

Context driven testen

We moeten dus op zoek naar nieuwe, aanvullende, teststrategieën. Deze vinden we in de vorm van exploratory testen en context driven testen.

In de training Context Driven Testen staan we stil bij genoemde vraagstukken en leer je hoe je de genoemde testaanpakken samen kunt smeden tot een ideeëngenerator voor testen. Met de testideeën kun je vervolgens twee kanten op: een deel is direct om te zetten in geautomatiseerde tests, een ander deel behoeft eerst nader onderzoek met behulp van exploratory testen. In de training leer je hoe je exploratory testen toepast en welke testtechnieken daarbij handig zijn. Met de verkregen informatie uit het exploratory testen kan vervolgens beoordeeld worden of de geautomatiseerde tests moeten worden aangevuld en/of aangepast. De vaardigheden die je leert in de training Context Driven Testen helpen je creatiever te zijn, intuïtiever te handelen, en veel meer kennis in te brengen in je team.

Ben je geïnteresseerd? Meld je dan aan voor de Polteq training Context Driven Testen en ervaar hoeveel beter je gaat testen als je leert om je creativiteit en intuïtie te gebruiken.

Training Context Driven Testen

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!