Carrièreswitch van muziekwereld naar IT - met het Polteq traineeship
Delen Printen E-mail

Stefan de Wijs, testprofessional in de unit West van Polteq, was een van de deelnemers aan het Polteq IT traineeship Software Tester. Naast afgestudeerde HBO en WO studenten zijn er ook steeds vaker deelnemers in de groep die de “next step” willen zetten in hun carrière. Op een enkele uitzondering na hebben zij geen IT achtergrond, maar kozen zij uiteindelijk toch voor een carrièreswitch naar het vak software testen.

Zo ook Stefan. Hij is begin 30 en hij komt uit de muziekwereld. We zijn benieuwd naar de achtergrond van Stefan en zijn beweegredenen om de muziekwereld te laten voor wat het is en te kiezen voor een carrière in de IT.

Stefan: “Ik heb in totaal 7 jaar aan het conservatorium gestudeerd, zowel in Tilburg, Amsterdam als in Lyon. Ik ben klassiek saxofonist, dat is mijn achtergrond. Vóór dat alles heb ik één jaar scheikundige technologie gestudeerd, daar liggen de ‘roots’ van mijn technische affiniteit”.

“Na mijn studie aan het conservatorium heb ik vijf jaar als freelancer in de muziekwereld gewerkt. Ik trad op als muzikant, was muziekdocent, heb als dirigent gewerkt, ben werkzaam geweest in de evenementenorganisatie en was arrangeur van muziek… Een breed pakket aan werkzaamheden, want alleen optreden als muzikant verdient nu eenmaal niet genoeg. Alle zijstappen die ik maakte, gaven echter ook niet voldoende zekerheid en voldoening en zo kwam ik op een gegeven moment tot de conclusie dat het tijd was om afscheid te nemen van de culturele sector”.

Trainee software tester Stefan de Wijs maakte een carrièreswitch vanuit de muziekwereld naar de IT.

Stefan de Wijs: “absoluut geen spijt van mijn carrièreswitch naar de IT”

Hoe en waarom kwam je uiteindelijk bij Polteq terecht?

“Mijn broer, die software tester is, suggereerde dat testen ook wel iets voor mij zou zijn en ik besloot me er eens in te gaan verdiepen. Via via werd me het traineeship van Polteq aanbevolen als opleiding tot software tester en zodoende ben ik hier terechtgekomen. Ik heb ook nog wel bij andere bedrijven gesolliciteerd, maar het aanbod van Polteq was gewoon beter en de mogelijkheid om hier verder door te leren en me te blijven ontwikkelen, gaf voor mij toch wel de doorslag”.

Waarom sprak het vak van software tester je aan en dacht je dat het iets voor jou zou zijn?

Stefan denkt even na. “Ik ben zeker een analytisch persoon,  maar ik zou niet de hele dag naar een schermpje kunnen turen: ik wil ook met mensen bezig zijn. Wat me aansprak in gesprekken met mensen uit het vak, is dat je als software tester een verbindende functie hebt tussen developers, business owners en gebruikers. Er komt veel communicatie bij kijken en soms ook een stukje overtuigingskracht. En communicatie dat is iets dat mij zeker goed ligt’.

Wat denk je dat je vanuit je studie meeneemt, is er iets dat je vanuit jouw achtergrond als muzikant kan meenemen in jouw nieuwe rol als software tester?

“Als muzikant leer je om steeds sneller een muziekstuk te doorgronden. Op een gegeven moment kun je in één oogopslag een stuk analyseren en in secties opdelen en dan kun je het meteen spelen. Van professioneel muziekspelen word je heel analytisch. En daar heb ik nu al profijt van. Als we met de technische onderdelen van de Masterclass bezig zijn, dan kijk ik naar zo’n stuk code en probeer ik het meteen te ontrafelen door het in kleine stukjes op te breken en later weer achter elkaar te plakken. Daarnaast word je als muzikant gedrild in nauwkeurig zijn, in perfectionisme… Muzikanten zijn meestal gedisciplineerde en gedreven personen die urenlang zitten te oefenen tot alles perfect is”.

Wat vond je het leukste van de interne opleiding?

“Ik vond de oefeningen met Lego MindStorms erg leuk, maar ook de meer technische aspecten zoals API testen met Postman spraken me erg aan. Ik vond eigenlijk alles leuk, maar ISTQB Foundation was toch wel een beetje taai”, bekent hij lachend. Maar zelfs daarvan zag hij wel het nut in. “Als je samenwerkt in een team, moet je natuurlijk wel allemaal dezelfde taal spreken, je moet het jargon kennen en weten waarover men het heeft”.

Stefan tijdens de module "Mobile App Testing"

Stefan tijdens een van de modules van de Masterclass: “Mobile App Testing”

Jij hebt nog geen spijt van jouw carrièreswitch?

“O, nee, geen moment!, roept Stefan uit. “Ik heb het gevoel dat er hier binnen Polteq zo veel mogelijkheden en kansen voor me liggen en ik zo veel kanten op kan! In mijn vorige werk was ik echt op mezelf aangewezen en hier voel ik me enorm gesteund en dat geeft me heel veel rust. De sfeer hier is ook super. De eerste dag kom je als trainee binnen en je voelt je direct al een ‘member of the family’. Dat heeft me heel positief verrast”.

Zou jij andere mensen die een carrièreswitch overwegen dit traineeship kunnen aanbevelen?

Stefan knikt. “Absoluut! En zeker bij Polteq. Tegen iemand die nog twijfelt en zich afvraagt of hij of zij dit wel kan zonder IT opleiding zou ik willen zeggen: je kunt meer dan je denkt en je bént meer waard dan je denkt. Je hebt als muzikant, of met welke achtergrond dan ook, je eigen toegevoegde waarde voor een bedrijf. Als je een goed stel hersens hebt, waarom zou je het dan niet proberen? Dit is je kans om een nieuwe weg in te slaan bij een mooi bedrijf dat bereid is in jou te investeren.

Polteq groeit, en daar hebben we jou bij nodig! Voor de regio Amsterdam zijn we op zoek naar ervaren software testers om ons team te versterken. Wil jij ook testengineer worden? Wij leiden je op!

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!