BDD - Business meets automated testing and vice versa
Delen Printen E-mail

De één zit in een analyse-opdracht aan de businesskant van een AGF groothandel. Deze maakt de overgang naar agile werken en de overstap naar SAP. Hoe maakt deze groothandel van één grote livegang beheersbare kleinere releases en hoe kan agile en BDD de business helpen?

De ander zit in het development team, vaak gezien als de leverende partij, om vanuit het testen bottom-up, test­automatisering met behulp van BDD in te voeren.

Twee klanten, twee aanpakken, twee kanten. Twee Polteq collega’s met dezelfde passie (BDD). Beiden hebben BDD kennis, de een vanuit de techniek, de ander vanuit analyse.

Dit verhaal gaat over hoe je vanuit twee invalshoeken samen kunt excelleren door gebruik te maken van uiteindelijk eenzelfde analysetechniek.

Ard Vialle is als testconsultant vooral aan de business kant bezig en Erik Haartmans opereert voornamelijk op het gebied van testautomatisering. Twee totaal verschillende aspecten van het testvak, maar hun gezamenlijke interesse voor Behaviour Driven Development (BDD) zorgt ervoor dat hun uiteindelijke doel dicht bij elkaar uitkomt.

Wat is BDD ook alweer?

In het kort komt het erop neer dat je als team gezamenlijk (business, development en test) de requirements van een te ontwikkelen systeem beschrijft en vastlegt. In een “Three Amigos” sessie legt de business / product owner uit wat een nieuwe user story of functionaliteit zou moeten gaan doen. Dan kunnen de andere disciplines met “wat-als” vragen komen. De techniek Example Mapping helpt dan om door middel van voorbeelden tot een beschrijving van de requirements te komen volgens een Given/When/Then structuur. Het uiteindelijke doel is om tot een “Common Understanding” te komen, zodat voor iedereen duidelijk is waaraan de user story of functionaliteit moet voldoen.

Ard is werkzaam voor een groothandel in groente en fruit en Erik is ingezet bij een hightech bedrijf dat zich bezighoudt met logistieke proces automatisering.

De opdracht van Ard is het accepteren van een grote SAP implementatie. Een agile werkwijze blijkt daarbij een effectieve aanpak. De opdracht van Erik was in eerste instantie “gewoon” het opzetten van het testen en testautomatisering in een agile opgezet

Zowel Ard als Erik zijn aan de slag gegaan voor de klant en het blijkt dat beiden tot een opzet zijn gekomen waarbij:

 • er een kortcyclischer proces is;
 • er een dedicated (kern)team is;
 • de Product owner, development en test betrokken zijn in het proces om tot goede requirements te komen (middels Three Amigos sessies en het maken van examples tijdens deze sessie).

Beheersbaar proces en goede requirements

Op dit moment is het enige verschil dat Erik geautomatiseerd de requirements verifieert en Ard nog niet. Uiteindelijk is het doel van BDD dan ook niet om te automatiseren, maar om tot goede requirements te komen waarbij er een Common Understanding is.

Zo blijkt dan dat je zowel vanuit een business-aanpak als een testautomatiseringsaanpak kunt komen tot een werkwijze waarbij iedereen betrokken is. Daarmee kun je samen komen tot een beheersbaar proces en goede requirements.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!