"Polteq heeft mij zeker de rugzak gegeven om de wijde wereld van het software testen te betreden" | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Brendon Reijnders zit inmiddels voor zijn derde opdracht in Amsterdam sinds hij anderhalf jaar geleden bij Polteq in dienst kwam via het traineeship. Inmiddels heeft hij voldoende kennis opgedaan om zich een ervaren Software tester te mogen noemen.

Hij is onderdeel van de Unit met haar vestiging in Maastricht, maar reist af en toe vanuit het zuiden naar de Randstad op en neer naar het bedrijf Q42, waar hij samen met collega Wout uit België werkt aan een opdracht voor de Hema app. Daar testen ze voor de front- en de backend, maar ook alles wat daar tussen in zit. Q42 is een software-development bedrijf, ze ontwikkelen een scala aan verschillende apps, zoals de PostNL app, de website van het Rijksmuseum en Philips Hue. Een heel spectrum aan bekende apps die we allemaal dagelijks gebruiken.

Brendon is met heel veel verschillende dingen bezig. En als ik hem vraag daar iets over te vertellen, weet hij eigenlijk niet waar hij moet beginnen. Zo houdt hij zich bezig met UI-testing en de Visual Identity voor de frontend: het deel van de app dat je als gebruiker ziet, maar ook met exploratory testing en regressie testing. Vanuit het backend gedeelte werkt Brendon met tools zoals Postman en Charles Proxy om te testen of de data die uitgewisseld wordt met de app juist is. Ook hier komt het regressie-testen in terug, dat voor een groot deel is geautomatiseerd door middel van een framework dat gebouwd is in Intel-liJ.

“Vanuit de backend werken we met Postman. En daar roepen we verschillende end-points mee aan, waarmee we bepaalde dingen kunnen oproepen. Dus als er iets wordt opgeroepen, verwachten we dat de juiste info terugkomt. Als ik met mijn profiel inlog, dan wil ik ook dat mijn eigen gegevens worden opgeroepen en niet die van iemand anders. Het is heel groot.. ik weet niet precies hoe ik dat allemaal kort kan vertellen.
Een niet minder belangrijk onderdeel zijn de analytics: waar klikken mensen veel op? Dat is handig voor het bedrijf om te weten. Als ze bijvoorbeeld een carrousel aan producten op de homepage laten zien, is die gevuld is met artikelen. Maar welke producten laten ze daar zien? Door een persoonlijk profiel te creëren en door middel van cookies en tracking kunnen we per persoon een specifiek carrousel aan producten laten zien, die voor die persoon geschikt zijn, mits die gebruiker er zelf toestemming voor heeft gegeven. Om aan die info te komen gebruiken we analytics, wij gebruiken het programma Firebase en Google Analytics en nog meer programma’s en tools. Dat stuk testen we ook.”

Ook regressietesten is een onderdeel van Brendon’s werk. “Voordat we een nieuwe release plaatsen, moeten we eerst testen of er door de update niet een ander stukje kapot gaat. Onze instelling is dan ook: als we iets maken, moet het sowieso beter zijn dan het voorgaande. Dat klinkt misschien heel logisch, maar ik denk dat er veel bedrijven zijn waarbij er met een nieuwe release toch een paar punten op de backlog terecht komen. En dan wordt er desondanks toch gekozen om de nieuwe release uit te brengen. Gelukkig niet binnen Q42 en de Hema. We hebben de vrijheid om aan onze eigen kwaliteitseisen te voldoen.”
Deze opdracht is op basis van het principe Continuous Integration, er is geen einde in zicht. Sterker nog: het wordt alleen maar groter. Voordat Brendon in juni aan de opdracht begon, werkten er vijf tot acht man aan deze opdracht. Een dik half jaar verder zitten er al 15 man in het team. Het aantal is in korte tijd daarmee al ruim verdubbeld.

“Het is echt een leuk team! Ik reis graag op en neer naar Amsterdam om hier bij de collega’s op kantoor te zitten. Ik wil hier zeker nog niet weg. Naast het leuke team en de fijne sfeer kan ik hier ook nog genoeg leren. Zo willen we het testframework voor de backend volledig herbouwen om deze leesbaarder maar ook efficiënter en effectiever te maken.”

Ook op het gebied van frontend valt er nog eer te behalen. Momenteel wordt deze nog handmatig getest. “Voor de beeldvorming: handmatig testen kost wel drie uur van de tijd en is redelijk saai. Ik heb dan bijvoorbeeld vijf iPhones voor me liggen; die van mijzelf, twee van Nederland en twee van België, in de Franse taal. En dan zit ik een paar uur alleen maar te tikken op de schermen. Dat willen we ook automatiseren.”
Samen met collega Wout werkt Brendon toe naar die ontwikkeling. Er staat al een afspraak met Marc van ‘t Veer om samen te kijken hoe ze dat gaan aanpakken. Ook de developers ondersteunen hen daarin en denken mee welke tools ze daarbij zullen gaan gebruiken.

Binnen Polteq staat kennisdeling en -borging hoog in het vaandel. Daarom bestaan er verschillende Gildes, waarbinnen specialisaties samenkomen om van elkaar te leren en ervaringen te delen. Dit doen ze onder andere via inspirerende bijeenkomsten. Naast die bijeenkomsten heeft ieder Gilde ook een Microsoft Teams kanaal waar je met je vragen terecht kunt maar ook nieuws gedeeld wordt.

“Nu hoorde ik dat er binnenkort vanuit Polteq een Gilde-avond op komst is, waarin een nieuwe tool wordt geïntroduceerd om frontend mee te kunnen testen in een app. Maestro heet die tool, als ik mij niet vergis. Misschien is dat ook nog een mogelijkheid om de automatisering van de frontend bij de Hema app verder te ontwikkelen. De komende tijd zijn dat de leer-punten.”
Om gespecialiseerd te zijn als mobile application testengineer, heeft Brendon een traject gevolgd waarbij Marc van ‘t Veer zijn coach was. Van hem heeft hij veel geleerd, maar hij vlakt de kennis van collega Wout niet uit: een superslimme jongen die enorm veel weet.

“Soms word ik teruggeroepen, dat het ook best wat minder mag en niet alles dubbel getest hoeft te worden.”

Voordat hij met de uitdaging bij de Hema aan de slag ging, heeft Brendon bij de Kwantum en PWC in opdracht gezeten. In de eerste opdracht miste hij wat uitdaging. Zodoende ging hij in gesprek met Bram, Ben en Sascha, die ervoor zorgden dat hij een nieuwe opdracht kreeg. Bij PWC heeft hij geleerd om agile toe te passen en eigen testen te schrijven, zoals Proces Cyclus Testen en Data Combinatietesten. Helaas koos het bedrijf er na een paar maanden voor om een interne tester in dienst te nemen. Uiteindelijk zit hij bij Q42 helemaal op zijn plek en is hij er volgens eigen zeggen niet weg te slaan.

Op mijn vraag wat hij het leukste van deze opdracht vindt, heeft Brendon een overtuigd antwoord: “Postman. Zodra ik Javascript-testen moet schrijven in Postman voor de backend, kan ik me daar helemaal in verliezen. Muziekje aan en voor ik het weet is het vijf uur. Soms moet Wout me terugroepen, dat het ook best wat minder mag en niet dubbel getest hoeft te worden.“ Dat is zijn passie voor testen!!

Brendon Reijnders

 

Heb jij net als Brendon een passie voor testen?

Houd je ervan om met regelmaat een nieuwe opdracht te krijgen waar je helemaal in kunt duiken?

Kijk hier op onze website welke openstaande vacatures er zijn!

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!