Battle of the test automation Tools – To Selenium or not to Selenium
Delen Printen E-mail

Wanneer je als tester gaat beginnen met een automatiseringstraject dan heb je tegenwoordig heel veel gereedschap om uit te kiezen. De keuze die je maakt, zal voor een belangrijk deel het resultaat van het traject beïnvloeden. Welke tools zijn er en hoe bepaal je welke tools je nodig hebt? Kun je eigenlijk wel met die tools overweg? En als dat niet zo is, hoe ga je het dan leren?

Ik ben inmiddels al weer enige tijd actief als trainer. Elke training die ik geef, refereer ik weer naar mijn eigen opdrachten en probeer ik mensen te laten leren van mijn eigen ervaringen.

Waarom testautomatisering?

Het is belangrijk om te weten waar de vraag naar testautomatisering vandaan komt. De hiring manager in ons project had het een en ander over testautomatisering gehoord en had besloten dat wij dat ook moesten gaan doen. En dan wel met Selenium natuurlijk, want dat was het beste.

Toen gingen er al wat belletjes rinkelen en werd het tijd om een paar kritische vragen te stellen over wat er precies getest moest worden en waarmee.

Frontend vs servicelaag

In trainingen komt vaak naar voren dat je zo weinig mogelijk over de frontend moet testen. Het plaatje van de testpiramide zal menig tester bekend voorkomen. Het is van belang om het aantal frontend testen klein te houden en waar mogelijk over de servicelaag te testen. Denk niet in deze situatie: als ik er in praktijk tegenaan loop dan ga ik me hier wel druk over maken. Het probleem is dat je op dat moment al ruim onderweg bent.

Selenium vs ????

Wanneer je weet wat je wilt gaan testen, wordt het tijd om te gaan bepalen waarmee. Houd in de gaten dat je niet voor jezelf bezig bent, maar voor een hele organisatie. Je heb minimaal te maken met teamleden en stakeholders voor wie de resultaten van je tests interessant kunnen zijn, maar vaak is er buiten je team nog van alles aan de hand waarmee je in je keuze rekening moet houden.

Bij het selecteren van de tool moet je ook kritisch naar je organisatie kijken:

 • Gaat het om een enkel team, of is het de bedoeling dat er meer teams aanhaken?
 • Welke programmeertaal is de beste keuze?
 • Gaat het om een enkele applicatie of zijn e2e testen tussen applicaties gewenst?
 • Gaat het om webapplicaties, of moeten er ook native applicaties of apps getest worden?
 • Wat is het technische niveau van de mensen die ermee gaan werken?
 • Is de organisatie bereid om voor een tool te betalen?
 • Voor wie moeten de resultaten van je tests beschikbaar zijn en in welke vorm?
 • Zijn er al tools in gebruik waar je gebruik van kunt of zelfs moet maken?

De antwoorden op deze vragen zijn bepalend voor de keuze van het tool.

Leerpunten

Laat de drang om snel een werkend resultaat te hebben niet ten koste gaan van een goed overwogen strategie. Een eerste probeersel is maar zelden de keuze die op de lange termijn het beste werkt. Vorm een goed beeld van het huidige landschap en de richting waarin dit landschap beweegt.

Weet aan de andere kant ook dat de ultieme keuze niet bestaat. Het belangrijkste is dat je weet waaruit je kunt kiezen en dat je je keuze kunt onderbouwen. Zorg dat je op de hoogte bent van de vraag binnen de organisatie en van meest gangbare tools en technieken.

Een technische training is een soort aanmaakblokje. Je moet er hout bij gooien om een goed vuurtje te krijgen. Het belangrijkste van een technische training zijn niet de technische trucjes, maar is een basis om nieuwe trucjes te leren en een manier om ze in de praktijk te brengen.

Martijn Thiele

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!